Autó honosítás - Gépjármű forgalomba helyezés

Külföldi autó honosítás - Gépjármű forgalomba helyezés

A műszaki vizsgától a magyar rendszámig

2020. január 11. - Autó Ügyintézés

Részlétes útmutató a külföldi gépjárművek magyarországi forgalomba helyezésével, honosításával kapcsolatban.
Sokak számára egy ilyen procedúra rendkívül megterhelő: az emberek nem tudják hol kell elkezdeni, nem megfelelő okmányokkal rendelkeznek, szabadságot kell kivenniük és egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel járnak.

16_dbogi20151111001-1024x576.jpg

Kezdjük is az elején. Mielőtt útnak indulunk a kiszemelt gépjárműért, vigyünk magunkkal 4 példány kétnyelvű adás-vételi szerződést. Erre azért van szükség, mert a magyarországi forgalomba helyezés során az okmányirodában kérni fogják tőlünk. Ha nem rendelkezünk ilyen adásvételivel, az eladó által kiállított külföldi nyelven íródott szerződést vagy számlát le kell fordíttatnunk a hivatalos fordító irodában (OFFI). 
Teljesen mindegy, hogy német-magyar, angol-magyar, francia-magyar adásvételit viszünk magunkkal. Egyetlen feltétel van csak, mégpedig az, hogy a szerződés kétnyelvű legyen.

Ha eljutunk a szerződés kötésig ellenőrizzük, hogy az eladó és a forgalmi engedélyben szereplő személy megegyezik-e. Abban az esetben, ha eltérés van és ezt csak itthon vesszük észre, újabb akadályba fogunk ütközni, hiszen nincs meg a jogfolytonosság, a tulajdonosi láncolat. 
Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük vigyünk magunkkal egy úgynevezett "Kereskedői nyilatkozatot", ahol az eladó aláírásával igazolja, hogy a gépjármű az ő tulajdonát képezi, az eladásra egyedüli jogosultsága van.

Milyen dokumentumokra van szükségünk a forgalomba helyezéshez?
Mitől lesz sikeres a gépjármű honosítás?

- Külföldi forgalmi engedély és törzskönyv (1-es és 2-es rész), kivéve ha az adott országban egyrészes a dokumentáció
- Kétnyelvű adás-vételi szerződés
- Számla (amennyiben cégtől vásároltunk)
- Műszaki vizsgát igazoló dokumentum (2018 május 1-je óta nem elég a forgalmi engedélyben feltüntetett műszaki vizsga érvényesség, be kell mutatnunk az igazolólapot is)


1. Műszaki vizsga - Honosítás - Egyedi forgalomba helyezés


A meglévő dokumentumokkal fel kell keresnünk a lakcímünk szerint illetékes Közlekedési Hatóságot.
Erre akkor is szükség van, ha a megvásárolt külföldi okmányokkal rendelkező gépjármű rendelkezik érvényes műszaki vizsgával. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért?
A válasz egyszerű: a járművet nyilvántartásba kell venni, ellenőrzik az alvázszámot, motorszámot, fényképeket készítenek stb.

Általánosságban három eljárás közül kell az egyiket elvégeztetnünk, hogy megkapjuk a későbbi ügyintézéshez szükséges műszaki adatlapot, adott esetben az egyedi forgalomba helyezési engedélyt.
- Érvényes külföldi műszaki vizsga esetén az eljárás: Honosítás - Díja 8.000 HUF
- Érvényes, de hamarosan lejáró műszaki vizsga esetén az eljárás: Honosítás + Forgalomba helyezés előtti műszaki vizsgálat - Díja 24.290 HUF
- Lejárt külföldi műszaki vizsga esetén az eljárás: Műszaki vizsgálat + Egyedi forgalomba helyezés - Díja 39.090 HUF

2. Eredetiség vizsgálat

2018 január 1-jét követően módosult jogszabály értelmében minden, külföldről behozott gépjárműre kötelező elvégezni az eredetiség vizsgálatot.
Ennek díja függ a gépjármű hengerűrtartalmától, 17.000 és 20.000 forint közötti összeggel kell kalkulálni.

3. Regisztrációs adó

A regisztrációs adóra vonatkozó kérelmünk benyújtásához fel kell keresnünk az illetékes vámszervet. Az okmányok benyújtását követően kézhez kapjuk a regisztrációs adóról szóló határozatot, mely összeg befizetése után már csak egy lépés és kezünkben lehet a magyar forgalmi engedély és a rendszámtáblák.

169198_aktualisindex.jpg

4. Okmányiroda - Forgalomba helyezés

Az eddig összegyűjtött dokumentumokkal bármelyik okmányirodában kezdeményezhetjük a gépjármű magyarországi forgalomba helyezését. Azonban mielőtt ezt megtennénk, mindenképpen meg kell kötnünk a kötelező felelősségbiztosítást az adott gépjárműre. Természetesen rendszám nélküli járműre is lehet biztosítást kötni. Szinte mindegyik alkusz weboldalán van ilyen opció.

Az okmányirodában a következő illetékeket kell megfizetni:
- Forgalmi engedély: 6.000 HUF
- Törzskönyv: 6.000 HUF
- Rendszámtábla: 8.500 HUF
- Vagyonszerzési illeték: évjárat és kW alapján lehet kiszámolni


Ezzel az útmutatóval jó eséllyel indulhatunk neki a magyarországi forgalomba helyezésnek, azonban ha nem szeretnénk 3-4 hetet várni a műszaki vizsgaidőpontra és sorban állni minden egyes hivatalban, akár meg is bízhatunk egy erre a területre szakosodott céget.

A cikk megírása előtt felkerestük a www.autougyintezes.com egyik ügyintézőjét, aki segítségünkre volt a részletes ügymenet bemutatását illetően.

Nagy Anett
kérésünkre az alábbi tájékoztatást adta:
"Vállalkozásunk azzal a céllal jött létre, hogy segítséget nyújtsunk minden magánszemélynek és cégnek, akik szeretnék magukat megkímélni a hosszadalmas várakozástól és sorban állástól. Cégünk 24 órás határidővel vállalja külföldi gépjárművek magyarországi forgalomba helyezését a műszaki vizsgától egészen a rendszám kiváltásig. Tudjuk, hogy ez a folyamat nem egyszerű, mi viszont azért vagyunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül elintézzük a teljes honosítást. Bízza ránk a sorban állást, bízza ránk gépjármű ügyeit!"

car-paperwork.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://autohonositas.blog.hu/api/trackback/id/tr3115404056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása